Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Izložba “60 godina HGSS-a Rijeka” od 22. do 30. rujna na Korzu 22.09. 2020.

Izložba “60 godina HGSS-a Rijeka” od 22. do 30. rujna na Korzu

Povodom 60. obljetnice osnivanja Hrvatske gorske službe spašavanja Rijeka, na Korzu će uz podršku Grada Rijeke od 22. do 30. rujna biti postavljena izložba “60 godina HGSS-a Rijeka”, čiji je cilj građanima predstaviti gorske spašavatelje iz Stanice Rijeka, te odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kao što su kako se postaje član HGSS-a, koje im je radno vrijeme, kolika im je plaća, gdje su spašavatelji smješteni ... Dođite i pogledajte, ovo je prilika da ih upoznate.
Vježba speleospašavanja HGSS Stanice Rijeka 29.08. 2020.

Vježba speleospašavanja HGSS Stanice Rijeka

Protekle subote 14 članova HGSS Stanice Rijeka odradili su vježbu spašavanja unesrećene osobe iz speleološkog objekta. Vježbom speleospašavanja nastoji se simulirati stvarna situacija spašavanja unesrećene osobe iz speleološkog objekta, pa je tako cilj ove vježbe bio izvlačenje speloeologa iz jame u blizini Vele Pliši. Prilikom izvođenja vježbe izrađeno je nekoliko sustava za izvlačenje, sačinjenih od tirolskih prečnica i protutegova. Svaka vježba služi za ponavljanje i usavršavanje znanja gorskih spašavatelja, međutim, istovremeno se obrazuju i novi članovi, te ih se upoznaje sa osnovama tehnika speleospašavanja unutar jamskih sustava.
Akcija Rt Damian (Otok Cres) 29.08. 2020.

Akcija Rt Damian (Otok Cres)

U subotu smo oko 10:15 na dežurni telefon, preko Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), zaprimili poziv u pomoć. Po zaprimljenim informacijama riječ je bila o kajakašu stranog državljanstva koji se nasukao negdje oko Rta Damian na otoku Cresu. Kajakaš je bio neozlijeđen, ali nije mogao samostalno doći do prve prometnice niti naseljenog mjesta. Budući da radi nepovoljnih meteoroloških uvjeta druge službe nisu bile u mogućnosti izvršiti pristup sa mora mobilizirani su članovi HGSS stanice Rijeka. Po pozivu na teren je izašao jedan član HGSS stanice Rijeka, situiran na Lošinju, sa jednim vozilom, pri čemu je dvočlani tim iz Rijeke radio na preciznijem lociranju nasukanog kajakaša. Nakon što je točnije određena lokacija (JZ od Rta Damijan) određen je i najbliži mogući pristup unesrećenome. Po dolasku u blizinu Rta Damian član HGSS Rijeka put prema kajakašu nastavlja pješke, te nakon cca 30 minuta uspješno pronalazi unesrećenoga. Pronađeni kajakaš je bio neozlijeđen, te je transportiran do Osora čime je ova akcija završila u 13:00.
Akcija Grmov/Vidovići (Otok Cres) 16.07. 2020.

Akcija Grmov/Vidovići (Otok Cres)

Dana 16.07. oko 20:40 na dežurni smo telefon, preko Županijskog centra 112, zaprimili poziv u pomoć. Po zaprimljenim informacijama riječ je bila o planinarima stranog državljanstva koji su izgubili orijentaciju i nisu mogli samostalno pronaći planinarski put (negdje u okolici Vidovića na otoku Cresu). Na poziv su na teren izašla 3 člana HGSS stanice Rijeka, situiranih na Lošinju, sa jednim vozilom, pri čemu tim iz Rijeke radio na preciznijem lociranju izgubljenih planinara. Nakon što su se planinari precizno locirali ekipa sa Lošinja je usmjerena u mjesto Grmov, a planinari su zamoljeni da ne mijenjaju svoju lokaciju i čekaju pomoć. Tročlana ekipa po dolasku u Grmov, put prema planinarima, nastavlja pješke, te nakon cca 30 minuta uspješno pronalazi planinare. Pronađeni planinari su bili neozlijeđeni i adekvatno opremljeni, međutim, radi dužeg traganja za pravim putem stvorila se potreba za našom intervencijom. Planinari su otpraćeni do mjesta Gromov, te potom vozilom prevezeni u Vidoviće gdje se nalazio njihov automobil, čime je ova akcija završila u 23:30.
Akcija Baška 24.06. 2020.

Akcija Baška

Dana 24.06. smo preko Županijskog centra 112 na dežurni telefon zaprimili poziv u pomoć. Pomoć je zatražio planinar, a radilo se o pokliznuću ženske osobe koja je ozlijedila nožni zglob. Po pozivu na teren je izašlo 9 članova HGSS stanice Rijeka s tri vozila, a unesrećena je u međuvremenu precizno locirana na planinarskom putu južno od Baške koji vodi od naselja Zarok prema Rtu Škuljica. Nakon dolaska do unesrećene ustanovljena je sumnja na prijelom desnog nožnog zgloba te joj je ozlijeđena noga imobilizirana. Nakon imobilizacije uslijedio je transport brdskom nosiljkom UT2000 do naselja Zarok, gdje je predajom unesrećene osobe ova akcija uspješno završila oko 11:20h.
Akcija Baška 14.06. 2020.

Akcija Baška

Jučer smo preko Županijskog centra 112 na dežurni telefon zaprimili poziv u pomoć. Pomoć je zatražio planinar koji se spustio u Batomalj i zatražio pomoć od mještana, odnosno kod prvih kuća na koje je naišao. Po zaprimljenim informacijama bilo je riječ o pokliznuću planinarke, odnosno ženske osobe stranog državljanstva koja je ozlijedila nogu. Po pozivu na teren je izašlo 8 članova HGSS stanice Rijeka sa dva vozila, a unesrećena je u međuvremenu precizno locirana na planinarskom putu zapadno od Baške. Nakon dolaska do unesrećene ustanovljena je sumnja na prijelom lijeve potkoljenice te joj je ozlijeđena noga imobilizirana. Nakon imobilizacije uslijedio je transport brdskom nosiljkom UT2000 do mjesta Batomalj, gdje je unesrećena osoba predana HMP čime je ova akcija uspješno završila oko 16:00.
60. obljetnica HGSS Stanice Rijeka 12.06. 2020.

60. obljetnica HGSS Stanice Rijeka

Da se pohvalimo, naša stanica - HGSS Rijeka, osnovana je na današnji dan prije velikih 60. godina! Danas slavimo naše osnivače, nebrojeno uspješnih akcija spašavanja, 64 gorskih spašavatelja, 7 licenciranih potražnih pasa, brojne pripravnike i suradnike, podršku i razumijevanje naših obitelji, kao i veliku zahvalnost svih vas! Jedna riječ za to bila bi ''Zajedništvo'', sretna vrlina naše stanice koju volimo i na koju su smo posebno ponosni ☺️ Iako smo službenu proslavu te popratne aktivnosti (Izložba plakata, izdavanje i predstavljanje Biltena i dr.) radi situacije odgodili za jesen, dan ćemo obilježiti u krugu članova HGSS-a Rijeka i njihovih obitelji, onako kako to najviše volimo, penjući, trčeći i planinareći u znaku broja 60, s kvalitetnom feštom za kraj. Sretan nam rođendan!
Ljetna vježba spašavanja HGSS Stanice Rijeka 11.06. 2020.

Ljetna vježba spašavanja HGSS Stanice Rijeka

Dana 11.06., 16 članova HGSS stanice Rijeka iskoristili su neradni dan te su odradili redovnu godišnju vježbu spašavanja unesrećenih osoba u ljetnim uvjetima. Prvi dio vježbe je bio sastavljen od ponavljanja i uvježbavanja svih segmenata ljetnih tehnika spašavanja, dok je u drugom dijelu izvedena simulirana akcija spašavanja u najkritičnijem dijelu grebena Kamenjaka, koji je nerijetko posjećen od strane iskusnijih planinara te penjača. Time je povećana razina spremnosti te opremljenosti te točke u slučaju intervencije na navedenoj poziciji. Ljetna vježba je jedna od 4 obavezne godišnje vježbe stanice Rijeka.
Akcija Uvala Kriška (Lošinj) 03.05.2020. 03.05. 2020.

Akcija Uvala Kriška (Lošinj) 03.05.2020.

Nedjelja 03.05. oko 19:00 na dežurni telefon smo, preko Županijskog centra 112, zaprimili poziv u pomoć. Po zaprimljenim informacijama riječ je bila o padu ženske osobe koja se pri padu ozlijedila. Na poziv su izašla 2 člana HGSS stanice Rijeka, situiranih na Lošinju, sa jednim vozilom, pri čemu je je zaprimljena lokacija unesrećene osobe upućivala na uvalu Kriška. Oko 19:15 po dolasku na lokaciju ozlijeđenoj osobi imobilizirana je ozlijeđena ruka sa sumnjom na prijelom iste. Nakon imobilizacije unesrećenu se vozilom transportiralo do HMP u M. Lošinju, gdje je predajom unesrećene osobe ova akcija uspješno završila oko 20:10.