Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija Bakarac

16.07.2021.

Poziv zaprimamo oko 22:20 preko Županijskog centra 112. Saznajemo da se radi o muškoj osobi hrvatskog državljanstva koji zbog iznemoglosti i neprohodnosti terena nije mogao nastaviti samostalno kretanje.

Odmah po dojavi na teren je s 3 interventna vozila izašlo 15 članova HGSS stanice Rijeka i 2 potražna psa te vanjska suradnica stanice s jednim potražnim psom. Lokacija je precizirana djelomično usmenim putem, a djelomično pozicioniranjem putem mobilnog uredaja, prilikom čega se unestećenom ispraznila baterija na mobilnom uredaju.
Gašenje uredaja u trenutku lociranja uzrokovalo je nepreciznost dobivene GPS lokacije (mogućnost pogreške radijusa od 1900 metara), što je onemogućilo brzi pronalazak unesrećenog.

Dolaskom na teren formirane su potražne ekipe koje su upućene na ključne točke sukladno raspoloživim infomacijama. Jedna od ekipa je sa unesrećenim uspostavila glasovni kontakt oko 00:23, nakon čega su svi timovi upućeni u područje gdje se nalazio unesrećeni.

Dolaskom do unesrećenog ustanovljeno je da se isti nalazi u narušenom zdravstvenom stanju, te je bilo potrebno izvršiti transport nosiljkom obzirom da se unesrećena osoba nije mogla samostalno kretati. Uslijedio je transport nosiljkom UT2000 po izrazito neprohodnom terenu, do predaje u vozila Hitne pomoći oko 1:45 ujutro čime je ova akcija završila.