Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija Halm, Cres

19.04.2021.

19.04. oko 20:00 zaprimamo poziv u pomoć preko Županijskog centra 112. Saznajemo da se radi o ženskoj osobi koja se ozlijedila pri padu prilikom planinarenja i branja šparoga, te doznajemo da se nesreća dogodila između vrha Halm i mjesta Filozići na otoku Cresu.

Odmah po pozivu na teren izlaze dva tima HGSS Stanice Rijeka, jedan sa Lošinja i drugi iz Rijeke. Po dolasku u mjesto Filozići mještani navode prvi tim do unesrećene, a netom iza njih pristiže i drugi tim.

Dolaskom do unesrećene ustanovljena je sumnja na ozljedu vratne kralježnice, stoga je izvršena je imobilizacija vakuum madracom nakon koje je uslijedio transport brdskom nosiljkom UT2000. Unesrećena je predana Hitnoj pomoći oko 22:30 čime je ova akcija završila.

Slijedio je povratak timova stanice Rijeka u svoje baze na Lošinju i Rijeci, te raspremanje opreme i povratak svojim kućama u noćnim satima. Ovim putem želimo se zahvaliti cijeloj posadi i kapetanu trajekta koji su strpljivo čekali riječki tim da odradi akciju, te ih potom transportirali do Brestove. Također za pohvaliti je i dvoje planinara sa Lošinja koji su nesebično pomogli u ovoj akciji spašavanja, kao i mještane koji su pomogli u lociranju mjesta nesreće.