Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija i intervencija HGSS stanice Rijeka

15.02.2021.

Nakon dvije u akcije spašavanja u nedjelju 14. 02. , uslijedile su dvije u ponedjeljak.

Akcija Platak – Risnjak
Poziv u pomoć zaprimamo direktno na telefonski broj GSS stanice Rijeka u 10:30h. Radilo se o muškoj osobi koja se ozlijedila pri padu u vrtaču, pri čemu se nakon 70 m klizanja po ledenoj površini zaustavila na stablu. Prema usmenom opisu dotadašnjeg kretanja i zadnje viđenih točaka od strane unesrećenog definirane su dvije moguće lokacije. Pritom 4 članova stanica Orebić, Šibenik te Zagreb, a koji su se u tom trenutku nalazili na Platku u sklopu Zimskog tečaja HGSS-a, kreću na jednu od potencijalnih lokacija u blizini Rimskih vrata, dok 11 članova stanice Rijeka izlazi na teren s dva terenska vozila, tehničkom i medicinskom opremom u smjeru Gornje Jelenje – Cajtige – Risnjak. Unesrećena osoba locirana je pri dnu vrtače uz planinarski put Snježnik – Cajtige. Pritom su svi članovi preusmjereni na predmetnu lokaciju. Transport s Platka do lokacije unesrećenog vršio se motornim sanjkama i turno skijama, a zatim hodanjem s derezama.
Pri dolasku na lokaciju, unesrećeni je bio pothlađen sa sumnjom na ozljedu prsnog koša. Izvršena je imobilizacija vakum madracem te zagrijavanje unesrećenog prikladnom opremom. Nakon imobilizacije uslijedio je transport akijom, izvlačenje iz vrtače - ukupno dva sidrišta, te vožnjom motornim sanjkama do parkinga na skijalištu Platak, kada je osoba predana osoblju hitne medicinske pomoći. Akcija je završila u 14:30.

Intervencija Gornje Jelenje – Platak
Drugi poziv u pomoć zaprimamo u oko 15:30 preko centra 112. Radi se o obitelji s dvoje djece koja je s osobnim vozilom zaglavila na staroj cesti Jelenje – Platak. Pritom 2 člana stanice Rijeka koji se nalaze u interventnoj bazi Platak izlaze na teren s primarnim ciljem zbrinjavanja osoba, a s obzirom na niske temperature i doba dana. Dolaskom na lokaciju, vozilo je uspješno izvučeno te je izvršen transport vozila i unesrećenih do glavne prometnice u Gornjem Jelenju. Intervencija je završila oko 17:30h