Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Helikoptersko spašavanje (60 god. HGSS Rijeka - plakat 15/18)

22.12.2020.

Niste jedini ako ste pomislili da će HGSS doći helikopterom kad zatrebate pomoć i da ćete se za nekoliko minuta naći zbrinuti u nekom toplom kutku.
Međutim, stvarnost je malo drukčija. Helikoptersko spašavanje nije moguće u slučaju lošeg vremena, baš onda kada se nesreće najčešće događaju.
HGSS ne posjeduje vlastite helikoptere, pa se helikoptersko spašavanje odvija u suradnji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom čija je raspoloživost često ograničena. Nije svaki helikopter opremljen za spašavanje s nepristupačnih terena, a najbliži su smješteni u bazi Lučko kraj Zagreba i Divulje kraj Splita, što znatno produžava vrijeme spašavanja na riječkom području.

Uz helikopter, na teren uvijek krene i tzv. „zemaljska ekipa“, kao “backup”. Ona će zbrinuti unesrećenu osobu ako helikopter to ne uspije iz navedenih razloga. Spašavanje uz pomoć helikoptera provode gorski spašavatelji koji su prošli obuku za letača spašavatelja.

U slučaju spašavanja helikopterom prilikom njegovog naleta u blizini mjesta nesreće, ako je moguće daje mu se signal “Y” – “yes” tijelom (uspravno tijelo s uzdignutim, raširenim rukama). Ovaj znak se koristi samo u slučaju nesreće, u suprotnom, ako ne trebate pomoć, pokažete signal “N” - “No”. Zbog lakše uočljivosti, poželjno je da ste odjenuti u odjeću jarkih boja.