Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Tko su K9 timovi u Rijeci? (60 god. HGSS Rijeka - plakat 14/18)

21.12.2020.

Potražni pas se često naziva K9 što je homofon od engleske riječi canine, što u prijevodu znači pas. U engleskom jeziku ''ca'' se čita ka, a nine u prijevodu znači 9. U HGSS-u, K9 tim se koristi kao oznaka za psa i njegovog vodiča.

DONA (1999. - 2010.)
Prva četveronožna članica u Stanici Rijeka, druga u Hrvatskoj, bila je bokserica Dona, koja je imala tri godine kad je prvi puta pristupila edukaciji Komisije za potrage i spašavanje. Dona je bila već odrasli pas i nije znala lajati. Uz svog vodiča, Natašu Dančulović Škalamera, Dona je naučila lajati, a zbog izraženog plijenskog i lovnog nagona brzo je svladala i vještinu rada u potragama. Dona je drugi pas u Hrvatskoj koji je uspješno prošao sve edukacije. Nosila je značku broj 2, ali nama je uvijek bila na prvom mjestu.

DEA (2004. - 2018.)
Dea, belgijski ovčar malinois, je 2004. u GSS Rijeka ušla kao uzdanica gorskog spašavatelja Miloša Pecića. Iznimno disciplinirana i odana svom vodiču, Dea je svladala sve edukacije i zahtjevne treninge, te je zasluženo nosila značku broj 4. Dea je sudjelovala u brojnim uspješnim akcijama spašavanja kao i državnim i međunarodnim treninzima, vježbama i potragama.

TAU (2004. - 2014.)
Kao mladog belgijskog ovčara Malinoisa 2004. ga je odabrao iskusni gorski spašavatelj Matko Škalamera. Tau se odlikovao mirnoćom i disciplinom u brojnim uspješnim akcijama spašavanja i stresnim situacijama koje su potpuno neprirodne za pseći život. Tau je ponosno nosio značku broj 5 te je dobio licence i relicence KPL-a te sudjelovao u brojnim državnim i međunarodnim akcijama, vježbama i treninzima. Godine 2010. položio je zahtjevnu licencu za potrage u ruševinama IRO-a Mission readiness test (MRT) te je istu nakon dvije godine i obnovio.

LUXA (2006. -2019.)
Nakon uspješnog rada s boksericom Donom, 2006. Nataša Dančulović Škalamera počinje s edukacijom i treningom belgijske ovčarke malinois Luxe. Kao potražni tim, Luxa i Nataša, su uspješno prošle edukaciju nakon čega je Luxa dobila značku broj 12. Luxa je, kao i Tau 2012. godine, položila Mission readiness test te potom i relicencu MRT. Nakon brojnih uspješnih akcija spašavanja Luxa je otišla u zasluženu mirovinu 2017.

THOMAS
Ovog simpatičnog belgijskog ovčara Malinoisa 2014. godine odabrao je Matko Škalamera. Matkovo iskustvo, znanje, a ponajviše predani rad i upornost, omogućili su da ovaj šašavi emotivac danas, sa značkom broj 50, prednjači u svom radu. Thomas je usredotočen, visoko motivirani pas koji još i danas prolazi najteže terene i savladava stresne situacije. Thomas je položio i MRT te je sudjelovao u međunarodnoj potrazi u ruševinama nakon potresa u Albaniji.

DHARMA
Belgijska ovčarka malinois je 2016. nastavila uspješan rad Luxe i sa svojim vodičem, Natašom Dančulović Škalamera, položila edukaciju Komisije za potrage i lavine te je nositelj značke broj 57. Dharma je sudionik brojnih akcija spašavanja, lokalnih, državnih i međunarodnih vježbi. Zajedno s Thomasom, Dharma je sudjelovala i u međunarodnoj potrazi u ruševinama nakon potresa u Albaniji.

HELGA
Prvi border collie, graničarski škotski ovčar u Stanici Rijeka je Helga, mladog spašavatelja Igora Petričića. Helga je 2019. uspješno položenim ispitom obogatila K9 tim Stanice Rijeka te je ponosna nositeljica značke broj 63.

ARES
Godine 2018. Stanici Rijeka pridružio se mladi belgijski ovčar malinois Ares kojeg je iz nemilosti prijašnjih vlasnika preuzeo spašavatelj Marko Župančić. Ares je u procesu učenja i kao njegove pseće kolege uči se vještinama traženja i savladavanju stresnih situacija. Ares je položio potreban ispit poslušnosti koji prethodi ispitu traženja na koji će uskoro izaći sa svojim vodičem.