Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Potražni psi (60 god. HGSS Rijeka - plakat 13/18)

20.12.2020.

Od 2002. godine HGSS Stanica Rijeka svom sastavu pribraja i potražne pse. Oni su, uz svoje vodiče, punopravni članovi Stanice koji su sudjelovanjem u brojnim akcijama potraga u šumi, na raznim nepristupačnim terenima, u lavinama, kao i u ruševinama dokazali da su nezamjenjivi na terenu.
Hrvatska gorska služba spašavanja osnovala je Komisiju za potrage i lavine krajem devedesetih, a danas je članica međunarodne spasilačke organizacije International search and rescue dog organisation (IRO). Članovi Stanice Rijeka od samih početaka sudjeluju u radu Komisije.

Kako pas traži?
Svaki pas ima manje ili više izražen plijenski i lovni nagon. Upravo je to osobina koja se upornim radom i treningom usmjerava na vještinu pronalaženja osoba. Potražni pas se slobodno kreće u segmentu potrage pretražujući teren kako bi nanjušio ljudski miris. To nije onaj individualni miris neke osobe, tzv. „man trail“, već bilo koji ljudski miris, “air scent”, koji mu se nađe na putu kojim se kreće. Stoga je od važnosti da područje potrage prvo pretraže psi.
Pas u potrazi nije pokraj vodiča, nego se slobodno udaljava tražeći mogući trag. Normalno je da pritom vodič i pas izgube vizualni kontakt. Kada nanjuši miris, pas se počne kretati prema njegovom izvoru, te po dolasku do unesrećenog počinje lajati i ne odvaja se od pronađene osobe. Lavežom označava mjesto pronalaska onoliko dugo koliko je potrebno da do njega dođe vodič. Važno je da vodič, nakon pronalaska osobe, nagradi psa igrom kako bi ostao motiviran za daljnji rad.
Svaki pas ima samo jednog vodiča koji je ujedno i član HGSS-a. Vodič i pas čine „potražni tim“ koji zajedno radi od prvog dana. Upornim radom i treningom “bruse” se pseći nagoni i usmjeravaju na pronalazak unesrećene osobe, a umjesto plijenom nagrađuju se igrom jer upravo je igra motivacija potražnog psa za rad.