Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Speleospašavanje (60 god. HGSS Rijeka - plakat 10/18)

17.12.2020.

Područje Primorsko-goranske županije je na krškom reljefu prepunom podzemnih šupljina poput jama, špilja, vrtača, izvora, ponora, vrulja i kanjona. Takvi objekti su oduvijek privlačili velik broj zaljubljenika u speleologiju, pa je do danas istraženo 900 speleoloških objekata, a više od 150 još treba istražiti.
Spašavanje iz speleoloških objekata je jedno od najkompleksnijih spašavanja, zahtijeva vrhunsku organizaciju, veliki broj osposobljenih i uvježbanih speleospašavatelja, ogromnu količinu specijalističke opreme i dobru logističku potporu s obzirom na to da se može raditi o višednevnim složenim akcijama. Stoga se u ovakve akcije uključuju svi raspoloživi speleospašavatelji, pa su tako članovi Stanice Rijeka sudjelovali u kompleksnim akcijama spašavanja iz najdubljih hrvatskih jama, iz jama u Sloveniji i Njemačkoj.

Na području djelovanja Stanice, nalazi se najdulji objekt u PGŽ-u, a deveti najdulji u Hrvatskoj. Sustav Zračak nade II – Kaverna u tunelu Učka ima istraženih 6160 metara duljine, 430 metara visine, dva sifona i još se aktivno istražuje. Godine 2019. u njemu je održana državna vježba speleospašavanja, jedna od najkompleksnijih na svijetu, tijekom koje je jama opremljena sustavom spašavanja za slučaj nezgode.

Video s vježbe možete pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=IZZiwh0w6so