Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Spašavanje u zimskim uvjetima (60 god. HGSS Rijeka - plakat 7/18)

14.12.2020.

Spašavanje u zimskim uvjetima dodatno otežava niska temperatura, pa održavanje tjelesne temperature i brzi transport unesrećene osobe predstavljaju najveći izazov.
Velike količine snijega i strme ledene padine, osim što zahtijevaju posebnu opremu spašavatelja, otežavaju pristup do unesrećene osobe i produžuju vrijeme akcije. Korištenje motornih sanjki i ATV vozila znatno olakšava pristup mjestu nesreće, ali je ono, na žalost, ograničeno. Od mjesta gdje takva vozila ne mogu proći, spašavatelji moraju dalje pješice ili na skijama.

Naše područje obiluje atraktivnim rutama za turno skijanje, planinarenje i penjanje u snijegu, a ljubitelja takvih aktivnosti svake je godine sve više.
Pri planiranju odlaska u planinu važno je imati na umu da zimskim uvjetima nije kraj završetkom kalendarske zime. Snijeg se dugo zadržava na sjevernim padinama, a za toplijih dana pretvori se u led. Lavine nisu česte kod nas, ali su u povijesti zabilježene. Stoga se dobro informirajte o snježnim uvjetima na području koje planirate posjetiti i u skladu s tim odaberite odgovarajuću odjeću, obuću i dodatnu opremu.