Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Osnivanje Stanice Rijeka,12. lipnja 1960. (60 god. HGSS Rijeka - plakat 2/18)

09.12.2020.

„Da bi se proširila mreža GSS-a Komisija je odaslala okružnicu na ruke predsjednika planinarskog društva, gdje za to postoji potreba i mogućnost da se osnuju stanice ili obavještajne točke GSS-a. Nažalost naišlo se na slab odaziv planinarskih društava u provinciji. Najviše imade izgleda za skoro osnivanje stanica u Rijeci, Senju i Požegi. Najnužnija sredstva za te stanice su već predviđena“.
(izvadak iz izvještaja o radu Komisije za GSS pri PSH-a od 30. lipnja 1956. godine)

Komisija za Gorsku službu spašavanja Planinarskog saveza Hrvatske (GSS PSH) poslala je poziv u najaktivnija riječka planinarska društva, PD Torpedo i PD Platak, s namjerom da se na području Rijeke i Gorskog kotara osnuju stanice Gorske službe spašavanja, te da se u tu svrhu pošalju dva člana na savezni zimski tečaj za Gorsku službu spašavanja, kojeg je raspisala Komisija za Gorsku reševalnu službu (GRS) pri Planinskoj zvezi Slovenije (PZS).

„Preporuka je da to budu drugovi koji imaju želju i volju za ovu vrstu planinarske djelatnosti, a ujedno da su sposobni da ubuduće rukovode radom GSS-a na području Rijeke. Učesnici moraju imati osnove znanja skijanja i biti upoznati s osnovama penjačke tehnike“.

Od 8. do 15. svibnja 1960. godine na Vršiču u Sloveniji Orfeo Crespi i Aldo Slavić iz Rijeke uspješno su završili tečaj i dobili zimsku opremu od komisije GSS PSH-a – vjetrovku, navlačne hlače, cepin, dereze i uže.

Komisija za GSS PSH-a 12. lipnja 1960. godine održala je osnivački sastanak HGSS Stanice Rijeka na kojem je za pročelnika GSS-a Rijeka izabran Ernest Tomšić. Prvi članovi Stanice Rijeka bili su Orfeo Crespi, Aldo Slavić, Ernest Tomšić, Mario Anici, Kazimir Sambolec i Aldo Pelosa.

Godine 1960. dobivene su i prve značke za spašavatelje. Broj 41 dobio je Ernest Tomšić, Aldo Slavić dobio je broj 48, Mario Anici broj 59, a Orfeo Crespi broj 60.