Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija Cres, 04.10.2019. - Jama Srem

04.10.2019.

Jučer u 18:00 h stigao je poziv putem centra 112 o unesrećenom speleologu u jami Srem na otoku Cresu. Dvojica speleologa uputila su se u istraživanje manjeg objekta u kojemu je pri izlasku jedan od njih ostao zaglavljen u uskom procjepu, te nije mogao samostalno izaći iz jame. Partner unesrećenog speleologa uputio je poziv, nakon čega su na teren izašli članovi HGSS Rijeka smješteni na Malom Lošinju, dok je ostatak spašavatelja stanice stavljen u pripravnost.

Nakon što su spašavatelji stigli do unesrećenog u 18:35 ustanovljeno da nisu u mogućnosti zbog konfguracije prostora izvući unesrećenog te su aktivirani ostali spašavatelji iz Rijeke. Paralelno s mobilizacijom članova iz Rijeke, u pripravnost je stavljena odjel za frakturiranje komisije za speleospašavanje članovi stanice Pula, te Javna vatrogasna posrtojba M. Lošinj od koje su zatražena sredstva za provjetravanje objekta i dodatne boce s kisikom.

Kako se radilo o izrazito skučenom prostoru, u kojem je mogao djelovati samo jedan spašavatelj, postojala je značajna opasnost od zasićenja prostora s Co2 što je unesrećenog i spašavatelja dovodilo u opasnost. Spašavatelji i vatrogasaci u objektu naizmjenično su nastojali ručnim alatima odlomiti dio stijene kako bi se unesrećenog oslobodilo. Unesrećenog  se za to vrijeme kontinuriano opskrbljivao kisikom. 

U konačnici, naporima vatrogasaca i spašavatelja, odlomljen je dio stijene koje je omogućio izvlačenje unesrećenog na površinu, čime je oko 20:40 završila ova akcija spašavanja.  U samoj akciji spašavanja, zbog objektivnih opasnosti, pristupljeno je sa maksimalnim angažmanom resursa, pri čemu ističemo izvrsnu suradnju s JVP M. Lošinj i HMP, kojima se ovim putem zahvaljujemo na pomoći i angažmanu.

  • Galerija slika