Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Zimska vježba i dvije akcije HGSS Stanice Rijeka

16.03.2019.

U subotu 16..03.2019. članovi Stanice Rijeka odradili su redovnu godišnju vježbu zimskih tehnika spašavanja. Vježba se odvijala na području Platka, na sjeveroistočnoj padini Snježnika.

Nakon povratka u bazu i raspremanja opreme zaprimili smo poziv u pomoć preko Centra 112. Radilo se o četiri ženske osobe koje su se nalazile kod Schlosserovog doma na Risnjaku. Osobe nisu bile ozlijeđene, već su pomoć zatražile zbog neadekvatne odjeće, obuće, opreme i straha od proklizavanja na snijegu prilikom povratka do njihovog vozila koje se nalazilo u Crnom lugu. Spašavatelji su odgovorili na poziv i nespremne planinarke otpratili do njihovog vozila. Ovim putem apeliramo na izletnike da se dobro pripreme prije odlaska u planine tako da provjere vremenske uvjete, količine snijega na planinarskim putevima, i da sukladno tome odaberu prikladnu odjeću i obuću.

 

U nedjelju 17.03.2019. zaprimamo još jedan poziv preko centra 112. Ovog puta radilo se o 4 planinara, koji su se zbog guste magle izgubili i razdvojili na području Crnog vrha. Odmah po dojavi pokrenuta je potražna akcija, pokušaj lociranja preko mobitela, međutim zbog izrazito loše pokrivenosti mobilnog signala informacije koje smo zaprimali nisu bile vjerodostojne. Dva sata nakon izlaska spašavatelja na teren osobe su pronađene, čime je još jedna akcija spašavanja privedena kraju.

  • Galerija slika