Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija Obzova 07.08.2018

07.08.2018.

Akcija Obzova 07.08.2018

Jučer oko 15:00 zaprimljen je poziv od grupe desetak inozemnih državljana starosti između 60-70 godina, sa informacijama o dvjema osobama iz grupe kojima je potrebno pružiti pomoć. Prve informacije upućivale su da dvije osobe prilikom planinarenja u smjeru Punta iz Baške više ne mogu nastaviti kretanje i to radi ozljede ruke i noge kod jedne osobe, te dehidriranost i iznemoglost druge.

Nakon zaprimljenog poziva na teren izlazi 13 spašavatelja HGSS stanice Rijeka sa 3 vozila, a istovremeno pomoću web aplikacije spašavatelji pokreću preciznije lociranje unesrećenih. Prilikom lociranja unesrećenih osoba doznaje se da se unesrećeni nalaze 500 m sjeverozapadno od vrha Obzova, te 4 km zračne udaljenosti od najbliže prometnice.
Spašavatelji, po dolasku na lokaciju, ozlijeđenu osobu imobiliziraju i transportiraju nosiljkom UT2000 do najbliže prometnice i predaju Hitnoj medicinskoj pomoći, dok druga unesrećena osoba uz pomoć spašavatelja i okrijepe vodom samostalno nastavlja putem do najbliže prometnice.

U međuvremenu, akcija spašavanja se dodatno komplicira obzirom da su prije dolaska spašavatelja na lokaciju unesrećenih dvoje iz grupe od desetak inozemnih državljana odlučili sami nastaviti planinarskim putem prema Puntu, no pritom gube orijentaciju i nisu u mogućnosti nastaviti se kretati. Zato se dio spašavatelja odvaja od ekipe i započinje potragu za dvojcem koji je dezorijentiran i nije u mogućnosti nastaviti sa kretanjem. Uz nekoliko telefonskih poziva, te asistenciju sapašavatelja, jedna od osoba uspijeva putem pametnog telefona pružiti točnu lokaciju na koju se tada spašavatelji upućuju. Po dolasku na pruženu lokaciju, iz niskog i gustog raslinja, te izrazito neprohodnog terena pomažu dvama izgubljenim planinarima, te ih dovode na markirani put i odlaze do najbliže prometnice u Puntu. Ova akcija spašavanja završava oko 19:00, a za napomenuti je da su u akciji spašavanja svoju pomoć pružili JVP Krk, DVD Krk i DVD Baška.

SAVJET I PREPORUKA
U ovakvim slučajevima unatoč adekvatnoj opremljenosti, prilikom planiranja izleta i aktivnosti u prirodi, ovih dana potrebno je uzimati u obzir veliku vrućinu, kao bitan faktor pri samom planiranju. Zato ovim putem želimo preporučiti da sa sobom nosite višestruke količine vode od onih koje su potrebne u mjesecima kada nema ovakvih vrućina, te savjetujemo da svoje aktivnosti planirate u jutarnjim ili kasno popodnevnim satima.

  • Galerija slika