Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Od zore do sumraka (u Krmpotama)

27.02.2018.

Od zore do sumraka (u Krmpotama)

 

Krmpote (Podomar) - 27.02.2018. – Akcija spašavanja

U utorak 27.02.2018. u 4:15 h ujutro zaprimljen je poziv Hitne pomoći kako nisu u mogućnosti pristupiti  starijoj muškoj osobi kojoj je potrebna medicinska pomoć. Osoba se nalazi u selu Podomar, Krmpote  (iznad Klenovice), a radi nanosa snijega na cesti Hitna pomoć nije u mogućnosti sa vozilom doći do  osobe. U 4:20 mobilizirano je članstvo HGSS stanice Rijeka, te sa dva vozila 8 članova kreće na intervenciju. Vozila cestom pristupaju što je bliže moguće adresi unesrećene osobe, dok to uvjeti na cesti omogućavaju. Nadalje, pri temperaturi od -14˚C uz vrlo snažne udare vjetra i padajući snijeg, ostatak puta spašavatelji savladavaju dijelom pješke, a dijelom na skijama pritom noseći skijašku opremu, medicinsku opremu i nosila za transport na snijegu. Prijeđeni put uspona od vozila do adrese unesrećene bio je dug 7 km, te je za savladavanje puta u ovakvim uvjetima bilo potrebno oko 1 h i 45 min.

Osoba je sa kućne adrese transportirana u nosiljci za snijeg (op.a. u akiji), a u pola intervencije još 3 člana HGSS Rijeka se priključuju u pomoć ekipi na terenu te je nakon ukupno prijeđenih 14 km unesrećena osoba predana hitnoj pomoći na daljnju brigu. U akciji spašavanja sudjelovalo je 11 članova HGSS Rijeka, a akcija je završena u 11:15 h.

 

Krmpote (Luka Krmpotska) - 27.02.2018. – Intervencija

U utorak 27.02.2018. u 13:00 prilikom raspremanja opreme potrebite za odvijanje akcije spašavanje odrađene toga jutra zaprimljen je poziv od patronažne sestre kako nisu u mogućnosti obići stariju mušku i dostaviti mu lijekove, a sve radi ceste koja je zametena snijegom. Potencijalno medicinski ugrožena osoba nalazi se u Luci Krmpotskoj, odnosno na istome području gdje je izvedena akcija spašavanja toga dana u ranojutarnjim satima. Osobu nije moguće kontaktirati telefonski pa se članovi sa jutarnje akcije spašavanja odmah upućuju prema Luci Krmpotskoj. Ovoga puta, radi informacija  sakupljenih u prvoj akciji, spašavatelji se vozilima uspijevaju probiti 2 km dalje nego u jutarnjoj akciji, te si time smanjuju udaljenost koju je potrebno prevaliti pješke i na skijama. Nastavno, spašavatelji put savladavaju pješke i na skijama pri čemu do adrese osobe prelaze put od 2.5 km, a pritom ponovno nose skijašku opremu, medicinsku opremu i nosila za transport na snijegu.

Uvidom u zatečeno stanje osobe ustanovljeno je da osoba ne treba medicinsku pomoć niti evakuaciju u Novi Vinodolski kako je to potencijalno planirano, pa se spašavatelji vraćaju do vozila. U intervenciji je sudjelovalo 12 članova HGSS stanice Rijeka sa 3 vozila, a intervencija je završena u 17:00 h.

  • Galerija slika