Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Aktivno na Platku

20.01.2018.

Prekrasno vrijeme namamilo je velik broj ljudi da provedu vikend u prirodi uživajući u zimskim radostima.

Boravak u prirodi ponekad dovede i do neželjenih situacija, a  za pomoć je zadužena HGSS, tako je u jutarnjim satima subote 20.1. grupa ljudi  s dva vozila zapela u snijegu na šumskoj cesti koja vodi s Gornjeg Jelenja na Platak. Isto se dogodilo i u srijedu 24.1. jednoj obitelji s malom djecom.

U oba slučaja problem je bio slijepo vjerovanje GPS sustavu, a ne vlastitim procjenama. Naime spomenuta cesta je asfaltirana i ljeti je prohodna, međutim zimi s obzirom da se penje na nadmorsku visinu višu od samog Platka i da je dobrim djelom u sjeni, snijega mjestimice ima i više nego na Platku. Što je čini neprohodnom čak i za terenska vozila.

Preporuka je da provjerite, prije nego krenete na put rutu kojom vas vodi GPS i  ne skrećete zimi na šumske ceste koje se ne čiste, kako vas kraći put ne bi odveo u neželjenu avanturu.

U nedjelju 21.1. su dvije djevojke s malim psom zapele na sjevernoj strani neposredno ispod vrha planine Gornik.

Kako su se kretale s južne strane planine, snijeg i led im nije predstavljao probleme, međutim kada su prešle na sjevernu, strmu i zaleđenu stranu više nisu mogle ni nazad ni naprijed. Pošto nisu imale dereze ni cepine pametno su postupile, pozvale pomoć i čekale na sigurnom.

 Uskoro su stigli spašavatelji na motornim sanjkama koji su se slučajno zatekli na Platku budući da se dežurni spašavatelji na skijalištu ne mogu previše udaljavati. Pomogli su im da se spuste na sigurno te ih prevezli do njihovog vozila.

U međuvremenu dolazi još jedna dojava. Četiri djevojke od kojih su dvije promrzle, nalaze se  ispod Snježnika na putu Kroz Grlo. Također nisu imale dereze niti cepine niti dovoljno toplu odjeću za vršni dio planine s obzirom da je gore dosta hladnije i vjetrovitije. Također su ih spašavatelji prepratili i prevezli motornim sanjkama do Platka.

Planine su zimi jako varljive pogotovo prijelazni dio s primorja u Gorski kotar gdje južne padine planina ukoliko nema vjetra znaju biti ugodne, a samo nekoliko metara dalje neugodne i opasne.

Preporuka je da na zimske ture imate uvijek sa sobom svu opremu iako je možda nećete ni morati koristiti. Više na http://www.gss.hr/savjeti/