Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Riječani na helio dežurstvu

23.07.2017.

Troje riječkih spašavatelja ovaj tjedan odrađuje helio dežurstvo u zrakoplovnoj bazi Divulje, a odmah prvi dan u nedjelju su sudjelovali u spašavanju zalutalog bicikliste na Hvaru. To je već ustaljena praksa gdje se na helio dežurstvo javljaju spašavatelji iz svih stanica u HR s položenim letačkim tečajem, a iz stanice Rijeka ovo je već drugi tim spašavatelja ove sezone na dežurstvu u zrakoplovnoj bazi Divulje.

Po svemu sudeći biciklist je krenuo iz Ivan Dolca uz južne padine Svetoga Mikule biciklom, nakon nekog vremena, kada se više nije mogao kretati po terenu biciklom, nastavio je pješke. Dojavu da je zapeo u barijeri stijena istočno od najvišeg vrha Hvara Svetoga Mikule stigla je od njegovog prijatelja koji se nalazio u Ivan Dolcu.

Do unesrećenog je najprije krenula zemaljska ekipa, a sa splitskoga helidroma, helikopterom HRZ-a, uputila se dežurna ekipa letača spašavatelja. Oko 14:50 dva su se spašavatelja spustila do unesrećenog u stijeni i pripremili ga za transport, uz pomoć užadi, niz 70 metra visoku stijenu. U 16:00 Unesrećeni je užetom spušten u podnožje stijene i dopraćen do svog bicikla kojeg je bacio s vrha litice.

  • Galerija slika