Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Tri akcije u 7 sati

20.07.2017.

Jučerašnji aktivan dan za riječke spašavatelje počeo je dojavom u 9 sati od susjedne stanice Delnice o ozlijeđenoj planinarki koja se nalazi u domu na Risnjaku. Ozlijeđen  je bio skočni zglob desne noge te se nije mogla samostalno kretati, a silaz je strm i zahtjevan.  S obzirom da se radilo o području koje pokrivaju obje stanice, već je uobičajeno da izlazimo zajedno na akcije. Na teren je izašlo 8 članova stanice Rijeka i 4 člana stanice Delnice. Unesrećenu smo imobilizirali, te brdskom nosiljkom prenesli do vozila kojim smo je odvezli do HMP na Sušaku te je predali u 12:30 na daljnju skrb.

Za vrijeme imobiliziranja unesrećene na Risnjaku u 10:40 zaprimljena je dojava od centra 112 o još jednoj unesrećenoj s ozljedom noge na otoku Cresu ispod mjesta Lubenice. Na teren je izašlo troje članova HGSS Stanice Rijeka O.T. Lošinj te su na mjestu nesreće zatekli unesrećenu i njenog partnera koji su već imobilizirali nogu sami s obzirom da su oboje medicinski tehničari, spašavatelji su brdskom nosiljkom prenesli unesrećenu do njihovog vozila u 12: 20 čime je završila ova akcija.

Nakon raspremanja opreme dolazi i treća dojava  u 14:40 također preko centra 112 o izgubljenom biciklistu na otoku Cresu iznad sela Vidovići. Strani državljanin se je pokušao biciklom iz sela Grmov probiti do sela Vidovići neoznačenim putem koji je nakon nekoliko km postao neprohodan te je ostavio biciklu i krenuo pješke, nakon što više nije znao gdje se nalazi pozvao  je pomoć.

U razgovoru sa spašavateljima poslao je svoje koordinate na koje su nedugo zatim došli spašavatelji, ali ga nisu tamo zatekli. Osoba nije htjela poslušati upute spašavatelja da ostane na mjestu s koje je poslala koordinate te se nastavila kretati. Naravno da se i mobitel izgubljenoga u međuvremenu ispraznio te je prava sreća što su spašavatelji slučajno naletili na izgubljenog te ga dopratili do sela Vidovići te vozilom do mjesta boravišta čime je završila i ova akcija u 16:10.

  • Galerija slika