Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Međunarodna vježba potražnih timova Alpe Adria Platak 2017

01.07.2017.

Dana 1. srpnja HGSS stanica Rijeka ugostila je na Platku kolege iz gorskih službi spašavanja Slovenije i Italije, odnosno vodiče potražnih pasa navedenih službi.

Naime, vodiči potražnih pasa HGSS Stanice Rijeka već niz godina sudjeluju u međunarodnom regionalnom projektu pod nazivom Alpe Adria u kojemu uz kolege iz Slovenije i Italije (regija Friuli Venezia Giulia) partecipiraju i vodiči potražnih pasa iz austrijske gorske službe spašavanja(regija Koruška). U sklopu istog vodiči iz Rijeke često odlaze na inozemne tečajeve  traženja sa psima u lavinama, ali i u šumama po suhom terenu.

Na Platku je organizirana cjelodnevna vježba u kojoj su vodiči potražnih pasa imali zadatak pretraživati planinarske puteve oko Snježnika. Na tim putevima bila su skrivena četiri markiranta, odnosno osobe koje su simulirale unesrećene.

Dodatno se je na posebno uređenom poligonu treniralo i na detekciji mrtvih osoba jer nažalost postoje slučajevi kada potražni psi gorske službe spašavanja moraju moći u šumskim predjelima nalaziti preminule.

Nakon uspješno odrađenih vježbi na finalnoj analizi zaključeno je da su ovakvi radni susreti vrlo korisni zbog razmjene iskustava i znanja te smo pozvani za daljnju suradnju već ove jeseni na nove tečajeve. 

  • Galerija slika