Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Riječani i Delničani u punom pogonu

22.04.2017.

Tijekom vikenda  gorski spašavatelji HGSS Stanica Rijeka i Delnice uložili su dodatne napore kako bi ispunili sve zadaće koje su pred njih postavljene.

 

Sezona boravka u prirodi u punom je jeku. Raznolika sportska, turistička, pustolovna,  kulturna, ekološka ili društveno korisna događanja odvijaju se i na teško pristupnim mjestima. Osim primarne zadaće spašavanja (za što je u pripravnosti bio dio članstva), gorski spašavatelji angažirani  su kako bi dežurali  na  aktivnostima gdje je procijenjeno da postoji realna mogućnost za intervencijom HGSS.

Gotovo istovremeno dežuralo se na više teže pristupnih lokacija u Primorsko-goranskoj županiji: Na brdsko biciklističkom natjecanju - 4islands mtb stage race, tijekom četiri dana na četiri utrke sa 600 natjecatelja. Adria spring trail utrci koja se održavala u tri kategorije istovremeno sa preko  400 natjecatelja. Potom na brdsko biciklističkom natjecanju Lošinj Downhill,  koje je trajalo dva dana a nastupilo je oko 150 natjecatelja. Te u konačnici planinarski pohod na području Baške s oko 400 planinara.

Navedene aktivnosti  ali i djelovanje u planinarskoj organizaciji (jedan od uvjeta za pristup u HGSS) kako na alpinističkim i speleološkim školama koje su upravo u tijeku tako i npr. pri opskrbi planinarskih domova angažiralo je gotovo sve raspoložive riječke i delničke spašavatelje.

 

Analizirajući uzroke intervencija koji su se dogodili ovih dana na navedenim aktivnostima upozoravamo  na potrebu zaštite od sunca , bržu pojavu dehidracije kod fizičke aktivnosti te potrebu da se aktivnost odabere sukladno trenutnim fizičkim mogućnostima.

Kao i uvijek ponavljamo: educirajte se i pripremajte se za boravak u prirodi, planirajte i držite se plana, a u slučaju nesreće telefonski zatražite pomoć na broj 112.

  • Galerija slika