Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Spašavanje planinara na Risnjaku.

30.01.2017.

Jučer u ponedjeljak poslijepodne riječki i delnički gorski spašavatelji primili su SMS poruku - mobilizacijski poziv : AKCIJA, Risnjak, vođa M... Dvadesetak spašavatelja iz stanica Rijeka i Delnice spremno se stavilo na raspolaganje, trenutno napustivši svoje domove, obitelji ili radna mjesta.

Poziv je stigao od skupine planinara koji su planirali pješačiti od Gornjeg Jelenja od doma na Risnjaku. Tijekom višesatnog hoda kroz snijeg jednom je planinaru pozlilo. Jaka bol u prsima te gubitak svjesti, pokrenule su akciju spašavanja. Vremenska prognoza najavljivala je početak susnježice i magle. Preostalo je bilo  još tri sata danjeg svijetla.  Obzirom na ozbiljnost stanja unesrećenog te mjesta nesreće aktivirane su dvije najbliže stanice HGSS.

Prema unesrećenom se krenulo  iz dva smjera: iz Gornjeg Jelenja terenskim vozilima, te iz interventne baze na Platku  snježnim sanjka. Skupina iz smjera G.Jelenja krenula se probijati vozilima uz pomoć pogona na sva četri kotača i vitla . Na nesreću vrlo brzo je daljnje napredovanje postalo nemoguće te su spašavatelji napustili vozilo. Natovarenih ruksaka nastavili su žurno hodati/trčati na turno skijama prema unesrećenom. Tim s Platka bio je bolje sreće. Put s Platka je nešto duži ali je preprečen mnogobrojnim snježnim zapusima koji prijete bočnim preokretanjem sanjki. Iskusni spašavatelji su uspješno savladali prepreke te se spojili na šumsku cestu G.Jelenje - Vilje. Tu su naišli na prvu skupinu spašavatelja koja se kretala na skijama.   Za daljnje zajedničko napredovanje korištene su sanjke koje su za sobom vukle spašavatelje.

Valja spomenuti kako je skupina očito iskusnih planinara potpuno ispravno zaštitila unesrećenog od hladnoće te su i zapalili vatru (što u snježnim uvjetima i nije jednostavno) kako bi ga ugrijali.

Dolaskom spašavatelja unesrećeni planinar je u potpunosti zbrinut i pripremljen za transpotr. Transportiran je u akiji  , koju su vukle sanjke sve do prometnice na G.Jelenju . Transport je završio pred sam dolazak noći. Na G.Jelenju brigu o unesrećeno preuzeli su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

Tijekom večeri slijedio je povratak svih spašavatelja iz planine do G.Jelenja, kratka okrijepa, analiza akcije, putem punjenje goriva u vozila ,povratak sanjki na Platak,  povratak spašvatelja u bazu Vežica, odnosno Delnice,  pisanje izvješća za Stanicu, izvješća za HGSS, davanje izvještaja centru 112, sakupljanje i obrada računa od goriva za knjigovodstvo, razduživanje i slaganje opreme u oružarstvo, slaganje opreme u navalnim vozilima, evidentiranje i  popunjavanje iskorištenog sanitetskog materijala,  preslagivanje liječničkog i sanitetskog ruksaka, odvajanje praznih boca za kisik, sušenje vlažne opreme za utopljavanje,  preslagivanje i slaganje osobnih stvari i ruksaka spašavatelja.

Sve se vratilo u prijašnje stanje, odnosno pripremilo, kao bi bilo spremno za  novu akciju.

  • Galerija slika