Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija od sumraka do zore

13.12.2016.

Želja za istraživanjem nepoznatih područja umalo je završila tragično za starijeg hrvatskog državljanina s područja Gorskoga kotara , trenutno s prebivalištem na Lošinju. S ciljem da upozna nepoznate staze iznad mjesta Veli Lošinj, unesrećeni se tijekom jučerašnjeg poslijepodneva uputio pješačiti nepoznatim predjelom. Nepoznavanje terena, loša orijentacija ,gusta makija, mnoštvo suhozida ali i objektivno slabe fizičke sposobnosti dovele su do umora te potom iscrpljenosti i nemoći. U sumrak je shvatio da ne zna gdje se nalazi te da se ne može više kretati. Putem poznanika i rodbine u pomoć je pozvana policija te potom HGSS.

U inicijalnu fazu potrage krenuli su članovi Stanice Rijeka preciznije njeni članovi iz obavještajne točke  s Lošinja,  njih četvorica te šestorica pripadnika policije. Kratkotrajno je uspostavljen telefonski kontakt s unesrećenom osobom , ali se zbog slabosti baterije i prohladnog vremena baterija ubrzo  ispraznila. Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da je potencijalno mjesto unesrećenog na vrlo velikom području te da je zdravstveno stanje unesrećenog ugroženo. Tada se iz pripravnosti aktivira glavnina matične stanice te se iz Rijeke put Lošinja upućuje 21 gorski spašavatelj i dva potražna psa.

Tijekom noći sustavno je analizirano i pretraživano šumovito područje južno od Veloga Lošinja. Nešto prije 4 sata ujutro spašavatelji pronalaze izgubljenu osobu, vidno iscrpljenu i pothlađenu. Više od sat vremena trajalo je zbrinjavanje i transport neprohodnim terenom. U 5 sati i 18 minuta unesrećeni je predan djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

Uslijedio je povratak spašavatelja u Rijeku, gdje su stigli u zoru. Za većinu spašavatelja slijedila je kratka okrjepa  te potom  odlazak na posao, «pravi posao» onaj kojim osiguravaju vlastitu egzistenciju. Onaj noćašnji posao-posao spašavanja kao i uvijek odradili su volonterski.

  • Galerija slika