Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Tragičan pad motornog zmaja

27.11.2016.

Nakon desetak dana obilnih kiša Kvarner je  u nedjelju kratkotrajno obasjalo sunce. Posljedice obilnih oborina vidljive su po cijeloj okolici. Rječina je nabujala, potoci se prelijevaju iz korita, razne vrtače i dolci postali su jezera.

Oko 13.30 putem centra 112 na HGSS  Stanica Rijeka zaprimila je uznemirujuću obavijest. Na području Grobničkog polja točnije na lokalitetu šljurčare Dubina došlo je do pada motornog zmaja s dvočlanom posadom. Zrakoplov je pao u nastalo jezerce dubine oko 2-3 m. Prema navodima očevidaca jedan član posade je živ, pluta uz potopljeni zrakoplov i traži pomoć. O nesreći su obaviješteni  djelatnici policije , hitne medicinske službe , vatrogasci te u konačnici i  HGSS.  

Trenutno su obaviješteni svi članovi stanice.  Većina se nalazila na Velebitu u potražnoj akciji , a manji je dio ostao kod kuće u slučaju akcije na domaćem terenu. U trenutku primanja poziva, spašavatelji izvještavaju raspoloživost te prijavljuju svoju lokaciju. Detektiran  je najbliži spašavatelj, te odmah upućen prema mjestu nesreće.

Spašavatelj je bio na mjestu nesreće kroz petnaestak minute te je uočio unesrećenog pilota kako pluta uz potopljeni zrakoplov . Ubrzo je postalo jasno da nema vremena za čekanje jer ledena voda uzima danak. Unesrećeni počinje gubiti sposobnost da se održava na vodi , a plivanje prema obali zbog ukočenosti mišića i neprikladne odjeće je nemoguće.

Ne čekajući ostale službe, spašavatelj procjenjuje opasnosti i vlastite mogućnosti, te odlučuje skinuti svu odjeću sa sebe, napuniti ruksak zrakom ( model koji se može zatvoriti nepropusnom brtvom), i uskače u ledenu vodu i kreće plivati prema unesrećenom. Dolazi do unesrećenog postavlja ga uz plutajući ruksak i vuče prema obali. Tada stižu i vatrogasci te se pridružuju spašavanju koristeći istu «tehniku» (skidanje i skok u ledenu vodu).Prema procjeni temperatura vode je bila 4- 5°C

Unesrećena osoba je u konačnici zajedničkim naporima izvučena iz vode i spašena od utapljanja. Nažalost za drugu osobu iz zrakoplova nije bilo spasa. Smrtno je nastradala.

Uzrok nesreće se istražuje, očevid je u tijeku.

  • Galerija slika