Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Započela skijaška sezona na Platku

13.11.2016.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima na Platku je tijekom ovog vikenda započela skijaška sezona. Tijekom noći s petka na subotu, te u subotu tijekom jutra područje Gorskog kotara više od tisuću metara prekrio je snježni pokrivač debljine do trideset centimetara. Snijeg je padao pri temperaturama oko ništice te je težak, mokar i sabijen, vrlo pogodan za npr. grudanje ali i za uređenje skijaških staza. Prilikom hodanja ne propada se duboko, a uz to je pogodan i za turno skijanje.

U subotu je tijekom jutra još uvijek padao snijeg te puhao jak vjetar što su članovi HGSS Stanice Rijeka iskoristili za redovitu vježbu spašavanje sa žičare. Nepovoljni vremenski uvjeti dodatno su pridonijeli čarima vježbe na opću «radost» spašavatelja. Vježba je u potpunosti odrađena.

U nedjelju je na području Platka Goranski sportski centar otvorio skijašku sezonu. Mnoštvo posjetitelja moglo je uživati na dvije manje skijaške staze te velikom sanjkalištu. Uz njihi veći broj planinara i turno skijaša posjetio je Snježnik i okolicu Platka. 

Negdje iza četrnaest sati putem centra 112 zatražena je pomoć HGSS zbog unesrećene osobe koja je ležala u besvjesnom stanju u snijegu na području Malog Pribeniša. Šećerna bolest, nemar i niz nesretnih okolnosti u konačnici su ipak imale sretni kraj . Na mjesto nesreće ubrzo je stigao najbliži spašavatelj koji je preuzeo brigu o unesrećenoj osobi te ju je uz pomoć djelatnika GSC i Velikog doma na Platku zbrinuo i transportirao do prometnice gdje su unesrećenu osobu preuzeli djelatnici Zavoda za hitnu medicinu PGŽ. Ovom prilikom zahvaljujemo se Goranskom sportskom centru i Velikom domu na Plataku na suradnji i pokazanoj solidarnosti, a unesrećenoj osobi želimo brz oporavak.

  • Galerija slika