Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

HGSS stanica Rijeka tijekom ponedjeljka i utorka u akcijama spašavanja planinara

30.08.2016.

Nakon intenzivnih aktivnosti proteklog tjedna, riječki spašavatelji nastavljaju istim intenzitetom i u prvim radnim danima ovoga tjedna.

Jučer u prvim poslijepodnevnim satima izletnik, hrvatski državljanin, zatražio je pomoć zbog opće slabosti i nesvjestice na brdima iznad Baške na otoku Krku. Gorski spašavatelji su ga locirali u blizini Obzove te mu pristupili terenskim vozilom i sigurno spustili do civilizacije.

Druga akcija odvijala se jučer u sumrak u okolici Primorskog Kleka, sjeverno od Jasenovice, blizu Platka. Planinar, hrvatski državljanin zatražio je pomoć nakon cjelodnevnog planinarenja. Ostao je u šumi bez prijevoza, nesiguran u svoju lokaciju, malaksao, a bližila se noć i nevrijeme. Iz baze na Platku upućena mu je pomoć. Zanimljivo je da je spašavatelj koji je prvi krenuo prema unesrećenom naletio u šumi na medvjedicu s mladima - no bez ikakvih posljedica.

Treća akcija odvijala se danas na području «Grobničkih alpi». Planinarka, strana državljanka, pala je i zadobila ozljedu skočnog zgloba. Aktivirana su osmorica najbližih spašavatelja koji su uzeli opremu iz baze na Vežici i Platku te žurno krenuli prema unesrećenoj osobi. Akcija se neplanirano produžila obzirom da spašavatelji na prijavljenom mjestu nesreće nisu pronašli unesrećenu osobu. Naime, osoba koja je dojavila o nesreći vrlo je samouvjereno tvrdila da se unesrećena nalazi na stazi «Pod Planinu». Uslijedila je kraća potraga te lociranje unesrećene na stazi «Kolci». Unesrećenoj osobi pružena je pomoć te je potom u brdskoj nosiljci, u sigurnim rukama gorskih spašavatelja, spuštena u nizinu.

  • Galerija slika