Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Pronađena nestala osoba na Lošinju

18.06.2016.

U Subotu 18.06. oko 12.00h preko županijskog centra 112 HGSS Stanica Rijeka zaprimila je dojavu o nestaloj stranoj državljanki koja je nestala na Lošinju. Radilo se o starijoj dementnoj osobi koja se udaljila u nepoznatom smjeru. Teren gdje je osoba odlutala bio je dosta nepregledan i neprohodan, obrastao niskim grmljem i raslinjem. Odmah po dojavi na teren je izašlo vozilo i spašavatelji obavještajne točke Lošinj, te im se nedugo zatim priključilo još 16 članova iz HGSS Stanice Rijeka. 

Zbog hitnosti u ispomoć je pozvan i helikopter HRZ-a za pretragu iz zraka sa spašavateljima iz HGSS Stanice Split. Prvi dan potrage nije bilo pozitivnih rezultata pošto niti zemaljska ekipa, niti helikoptrerska potraga nije uspjela locirati nestalu osobu. Potraga završava mrakom te se nastavilo raditi na analizi odrađenog posla i pregledanog terena te raditi pripreme za nastavak potrage. Pozivaju se i potražni timovi HGSS-a. 

Potraga je nastavljena ujutro u 5 h dolaskom na mjesto potrage 4 potražna tima ( iz stanica Rijeka, Ogulin i Čakovec ), spašavatelja, lovaca, mještana i policije, te se započelo sa detaljnim pretraživanjem terena kako s potražnim timovima tako i s raspoloživim ljudstvom. Zahvaljujući odličnoj organizaciji search managera i trudu potražnih timova potraga je ubrzo i okončana jer je nestala osoba pronađena u 8.45 h, neozlijeđena ali dosta izmorena i iscrpljena. Pronađena je u gustišu, na oko 100 m od puta. Pronašao ju je potražni pas Draco. Potom je uslijedio transport do kola hitne pomoći nosilima UT2000. U potrazi je ukupno sudjelovalo 22 člana + 4 potražna psa HGSS-a, 5 lovaca, 8 policajaca te mještani. 

Potraga je ocijenjena kao vrlo uspješna jer je osoba pronađena, reagiralo se vrlo brzo sa svim potrebnim resursima, ljudstvom, helikopterom za pretragu iz zraka i s potražnim psima, pretražen je teren od cca 200 ha. 

  • Galerija slika