Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Potraga na Učki

07.05.2016.

tijekom subotnjeg poslijepodneva stanica Rijeka zaprimila je dojavu o izgubljenom stranom državljaninu na Učki.

 

U subotnje poslijepodne zazvonio je dežurni telefon stanice Rijeka , putem centra 112 djelatnici jednog liburnijskog hotela zatražili su pomoć HGSS jer se njihov gost izgubio na Učki. Ubrzo potom uspostavljen je kontakt s izgubljenom osobom.

Osoba je planirala brdskim biciklom otići  iz Mošćeničke drage do Male Učke i nazad. Na povratku je izgubila put te je pokušala improvizirati . Kada se našla u poziciji iz koje ne može ni naprijed ni natrag zatražila je pomoć. U telefonskom kontaktu traži da je lociramo putem mobitela ta da pošaljemo helikopter po nju (navodi osiguranje će sve pokriti). –naravno  to baš tako ne ide.

Nakon nekoliko  pokušaja savjetovanja o postupcima što i kako napraviti postalo je jasno da se osoba neće samostalno spustiti s planine.

 

Prvo - lociranje. Osoba nema pojma gdje bi se nalazi – negdje u šumi na UKI ( Učki , ali je ona tako naziva). Nema GPS, nema kartu, kompas, ne poznaje teren , služi se samo svojim materinjim jezikom (njemačkim) , lokalne toponime većinom ne prepoznaje jer ih ili ne zna ili drugačije izgovara i pamti,  tako da pitanja oko prolaska kroz Velu ili Malu Učku, Trebišća, Sučiće , Mošćenice ostaju bez odgovora. Nema aplikaciju za navigaciju ili dijeljenje pozicije, jer nema pametni telefon, a i baterija je pri kraju.  Osoba nije sigurna da li je krenula prema jugu ili prema sjeveru, ali misli da ide u smjeru mora a ne prema unutrašnjosti Istre.

Lociranje putem mobitela je tehnički i zakonski složen postupak. Najčešće nije moguće dobiti približnu lokaciju osobe-mobitela nego se dobije podatak o repetitoru preko kojega se odvijao zadnji razgovor te područje koje pokriva signal s tog repetitora.

 

Drugi dio – potraga i transport. Nije bilo indikacija za helikoptersko spašavanje. Brzina u ovoj akciji nije prioritet. Osoba trenutno nema zdravstvenih problema, područje u kojem se nalazi – gusta šuma nije pogodno za pretragu iz zraka . Način korištenja helikoptera definiran je zakonom, odnosno  Standardnim operativnim postupkom i nije komercijalna usluga te se ne izvodi na zahtjev pojedinca koji je željan platiti helikopterski prijevoz. U ovom slučaju najučinkovitija  potraga i spašavanje izvodi se zemaljskim putem.

Na teren je izašlo 18 gorskih spašavatelja koji su pješke ili uz upotrebu vozila (službenih i privatnih) krenuli u plansku potragu . Prema doktrini HGSS potraga započinje prikupljanjem i analizom podataka. Potom slijedi pretraga putova i staza (ukoliko ovaj dio ne daje rezultate kreće se u pretragu van staza - po sektorima).  Dva i pol sata nakon započinjanja potrage osoba je pronađena neozlijeđena, u šumi, ne nemarkiranoj stazici , na vrlo strmom i skliskom terenu. 

 

Apeliramo na turističke djelatnike da preventivno djeluju te da savjetuju turistima korištenje planinarskih karata i uređaja za orijentaciju te korištenje usluga planinarskih vodiča. 

  • Galerija slika