Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Dežurstva na biciklističkim utrkama

13.04.2016.

Stanica Rijeka nastavlja sa sezonom preventivnih dežurstava na sportsko-rekreacijskim događanjima.

 

HGSS je nositelj spašavanja u planinama i drugim nepristupačnim neurbanim područjima . Kada se na takvim mjestima organiziraju različita turistička, sportska i rekreacijska događanja organizatori uključuju i HGSS kako bi preventivnim dežurstvom smanjili mogućnost nesreće a u slučaju nesreće akcija spašavanja se izvodi brže i efikasnije. Nakon obavijesti o planiranom događanju HGSS  napravi procjenu ugroženosti . Ovisno o planiranoj aktivnosti, konfiguraciji terena, broju sudionika, te cjelokupnoj organizacijskoj logistici  definira se potreba za dežurstvom , broj dežurnih, način i opseg sudjelovanja HGSS u manifestaciji. 

 

Tijekom ovogodišnje skijaške sezone odrađeno je 74 dežurstava na skijalištu Platak. Ovisno o događanjima na Platku je dežuralo od dva do šest spašavatelja. Osim preventivnog djelovanja, rješavanja potencijalno opasnih situacija,  ukupno je zbrinuto i 10 ozlijeđenih posjetitelja .

 

Nakon uspješno odrađene skijaške sezone Stanica Rijeka nastavlja sa brojnim dežurstvima na raznim događanjima. Tijekom proteklog tjedna odrađeno je 6 cjelodnevnih dežurstava na biciklističkim utrkama. Radilo se o utrkama 4 islands (na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju) te Downhill Lošinj  (na Lošinju). Na svakoj od utrka sudjelovalo je nekoliko stotina natjecatelja, uglavnom stranih državljana. Ovisno o procjeni na stazi je bilo od četiri do osam spašavatelja. Tijekom brojnih manjih nezgoda ili padova djelovali bi gorski spašavatelji , provjerom stanja natjecatelja, davanjem savjeta i uputa.  Zahvaljujući dobroj pripremljenosti sportaša te upotrebi primjerene zaštitne opreme zabilježene su samo dvije ozbiljne akcije spašavanja na natjecanjima.  Djelovanje spašavatelja bilo je usmjereno na preventivi rad u izbjegavanju nesreća kako natjecatelja tako i publike. 

Valja naglasiti vrlo dobru organizaciju natjecanja. Za svaki od navedenih događanja u organizaciju je uključeno oko pedeset ljudi: organizatora, sudaca, redara, volontera, policije te samo za te prilike dežurstva izdvojenih medicinskih timova. Naravno, zabilježena je i vrlo dobra popunjenost turističkih smještajnih kapaciteta na navedenim područjima.

  • Galerija slika