Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Vježba spašavanja na skijalištu Platak

14.12.2015.

Na Platku je održana vježba spašavanja koja je uključivala nekoliko tematskih cjelina: spašavanje sa žičare, vožnju sanjki i terenskih vozila kao i protokol pružanja prve pomoći unesrećenim skijašima.

HGSS u sklopu svojih temeljnih aktivnosti dežura na svim skijalištima u Hrvatskoj. Tradicionalno već desetljećima Stanica Rijeka pokriva dežurstva na Platku. U prosjeku svaki član stanice pokloni oko sedam dana svog slobodnog vremena kako bi dežurao na skijalištu. Dežurstva imaju svoje posebnosti te se uvijek prije početka sezone održi posebna tematska vježba posvećena spašavanju na skijalištu.
Ove subote (12.12.2015.) članovi stanice Rijeka održali su vježbu spašavanja na skijalištu. Vježba je uključivala nekoliko tematskih cjelina: spašavanje sa žičare, vožnju sanjki i terenskih vozila kao i protokol pružanja prve pomoći unesrećenim skijašima. Vezano uz pružanje prve pomoći valja spomenuti da su članovi tijekom ovog mjeseca već u više navrata usavršavali svoja znanja i vještine . Prvo su odradili cjelodnevnu vježbu prve pomoći u bazi na Vežici potom trening / relicencu ( oživljavanje, upotreba automatskog vanjskog defibrilatora, održavanje dišnog puta) u kabinetu vještina riječkog kliničkog bolničkog centra.
Tehnički najzahtjevniji segment subotnje vježbe bilo je spašavanje sa žičare. Uvježbavan je protokol HGSS za spašavanje sa žičare uz varijantu zbog uvažavanja tehničkih posebnosti žičare Radeševo. Evakuaciju je izvodio jedan spašavatelj samostalno s opremom koja je dio sastavnog kompleta za evakuaciju sa žičare. Stanica Rijeka raspolaže s tri takva kompleta. Uz to prikazan je i tzv. "kanadski način" evakuacije skijaša.
Kroz segment prve pomoći prikazano je kojom opremom Stanica odnosno dežurni raspoložu za skijaško dežurstvo. Prikazan je plan i strategija upotrebe sanitetske opreme te noviteti: novi skijaški prsluci za dežurne spašavatelje, nove vrste udlaga za imobilizaciju, setovi za oživljavanje – automatski vanjski defibrilator (AED, kisik, sredstva za sanaciju opeklina. (HGSS već više od desetak godina koristi AED na skijalištima , a i prvu uspješnu primjenu AED u Hrvatskoj odradili su članovi HGSS na skijalištu na Sljemenu)
Vježba terenske vožnje uključivala je rad i korištenje motornih saonica, korištenje vitla i terensku vožnju vozilima Land Rover Defender te Isuzu D-Max.

Na analizi vježbe utvrđeni su okviri za buduće vježbe i nužnosti u okviru skijaškog dežurstva na Platku kao i činjenica da su riječki spašavatelji spremni za nadolazeću skijašku sezonu.

Fotografije: Marko Andrić

  • Galerija slika