Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Zajednička akcija Stanica Rijeka i Delnice

24.10.2015.

Stranoj državljanki s ozljeđenom nogom ukazana pomoć na Risnjaku.
 

Čiji je Risnjak? Na to pitanje uvijek uzavru strasti riječkih i delničkih spašavatelja. I jedni i drugi polažu pravo na svoj dio planine. Granice su dogovorene i zone nadležnosti su definirane i u SOP-u (Standardnom operativnom postupku). Dogovorom pročelnika ponekad na akciju kreću obje stanice, osobito ako se radi o području koje je na granici među zonama. Cilj je imati što učinkovitiji sustav spašavanja odnosno što prije stići do unesrećenog. Pozitivno rivalstvo među stanicama najviše koristi unesrećenom. Stvar je prestiža dokazati suprotnoj strani tko je efikasniji. Ovoga ljeta Delničani su za desetak minuta bili brži na Mirnjaku. Riječani su čekali priliku za revanš.

Danas oko 13 sati stigao je poziv za pomoć od strane domaćeg planinara koji je na putu prema domu naišao na inozemnu obitelj s ozlijeđenom djevojčicom. Djevojčica je krivo stala te ozlijedila skočni zglob. Obzirom da nije mogla samostalno hodati bilo je potrebno aktivirati HGSS kako bi je se spustilo s planine. Dogovorena je zajednička akcija. Svaka stanice šalje po četiri člana koji se nalaze kod unesrećene osobe te zajednički spuštaju unesrećenu planinarku do prometnice. Aktiviranje članova krenulo je istodobno, odmah po dojavi, formirana su dva tima koji su potom svaki iz svog pravca krenuli prema unesrećenoj osobi. Ovoga puta Riječani su bili malo brži (pola sata) te prvi stigli do unesrećene osobe.

Ipak najvažnije od svega je da je ozljeđena djevojčica zajedničkim naporom spašavatelja obje stanice sigurno odnesena do prometnice te usmjerena na daljnju medicinsku obradu. 
  • Galerija slika