Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Izvučeni penjači u NP Paklenica u kasnim večernjim satima

18.10.2015.

 

 

 
Izvučeni penjači u NP Paklenica u kasnim večernjim satima


Dvoje penjača, muška i ženska osoba, strani državljani ostali zaglavljeni u smjeru Akademski te pozvali pomoć iza 18 sati. 

17.10. 2015. oko 18.20 sati stigla je dojava od strane Centra 112 o dvoje penjača u NP Paklenica. Radilo se o stranim državljanima koji su se nalazili u stijeni Anića kuka. Ubrzo se posredstvom Centra 112 stupilo u kontakt s jednim od penjača. Iz dobivenih informacija spašavatelji HGSS-a su saznali da se radi o muškoj (35) i ženskoj osobi (35) te da se nalaze u smjeru Akademski.

Sljedeće informacije su da su odvojeni odnosno da se njegova partnerica nalazi pedesetak metara iznad njega te je zatražila da se pozove pomoć. U tom trenutku se saznalo da su iz istog smjera neposredno ranije iz naveza izašla dva spašavatelja HGSS stanice Rijeka te da se još dvojica nalaze u kanjonu Paklenice. Ubrzo se s njima stupilo u kontakt.

Spašavatelji iz Rijeke su krenuli natrag prema smjeru dok je iz Zadra krenulo šestero spašavatelja. Oko 20 sati spašavatelji iz Rijeke su s unesrećenima stupili u kontakt. Nitko nije bio ozlijeđen te su započeli s izvlačenjem unesrećenih iz smjera. Ostalih šest spašavatelja je stiglo oko 21.30 sati koji su još malo pomogli da se sve uspješno privede kraju.

Akcija je uspješno završena u 23.30 kad su se svi spašavatelji zajedno s unesrećenima spustili na parking u NP Paklenica. U akciji je sudjelovalo šest članova stanice Zadar i dva člana iz stanice Rijeka.