Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Noćno spašavanje paraglajdera iznad Baške

04.08.2015.
Neposredno u sumrak, 3.8.2015. na dežurni telefon HGSS stanice Rijeka stigla je dojava o padu paraglajdera iznad Baške na Krku. 

 

Djevojka pilota, stranog državljanina, obavijestila je HGSS, putem centra 112, da je uočila kako je njen momak morao prisilno sletjeti te da se ne javlja na mobitel.

Pokrenuta je akcija, te je prema mjestu nesreće upućen suradnik HGSS inače član DVD Baška da prikupi informacije, te da za dana proba locirati pilota. Petnaestak minuta kasnije uspostavljen je kontakt s pilotom koji je izvijestio da je zbog jakog vjetra morao sletjeti na greben iznad Zaroka. Ima lakše ozljede ali se namjerava samostalno spustiti do Baške. Tim iz Rijeka ostao je u pripravnosti.

Kroz idućih pola sata, kada se spustila noć, stigao je i poziv za pomoć. Pilot se zagubio, žali se na bolove, nema rasvjete, teren je previše strm te ga on ne može savladati. Spasilački tim je krenuo prema unesrećenom. Do pilota je prvi stigao član DVD Baška što je u mnogome olakšalo lociranje unesrećenog, i ubrzalo dolazak ostalih spašavatelje (7 članova HGSS ) do njega.

Obzirom na konfiguraciju terena i stanje unesrećenog odlučeno je da će se prvo učiniti podizanje na greben te potom transport grebenom prema Batomlju. Unesrećenom je pružena medicinska pomoć a onda je uslijedio transport, jednim djelom osiguravan užetima. U jedan sat iza ponoći unesrećeni je spušten do urbanog područje.

Zbog zauzetosti timova hitne medicinske pomoći HGSS je odradila i transport unesrećenog prvo do Hitne pomoći u Krku , te u konačnici do KBC Rijeka.

U tri sata iza ponoći akcija je završila te su se spašavatelji vratili svojim kućama.
  • Galerija slika