Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Sezona i dalje traje - sa ili bez mobitela

31.08.2015.

Zadnjih desetak dana HGSS stanica Rijeka gotovo svakodnevno na usluzi turistima. 

Od početka upotrebe mobilnih telefona broj intervencija gorskih službi spašavanja se višestruko povećao u odnosu na razdoblje bez "mobitela". To je dobro. Pomoć je dostupnija i stiže brže. No uz to i kriterij za pozivanje pomoći se spustio. Često se zove i za savjet ili informaciju. Iz perspektive prevencije i to je opravdano. Bolje spriječiti nego liječiti.

Zadnjih desetak dana gotovo svakodnevno HGSS stanica Rijeka pomaže izgubljenim osobama telefonskim putem, pomaže se u orijentaciji te se daju savjeti kako i kuda nastaviti s kretanjem. Ponekad je komunikacija višekratna te može potrajati i nekoliko sati, dok se osobe ne vrate na sigurno. Uglavnom radi se o stranim turistima.

Prva takva asistencija odnosila se na skupinu turista koje je na otoku Susku zatekla noć. Putem Centra 112 uspostavljena je komunikacija. Utvrđeno je da nema ozljeđenih. Izgubljene osobe imaju prikladnu odjeću i obuću, rasvjetu te dovoljno tekućine. Traže pomoć jer ih je strah noći. Za početak trebalo je objasniti kako očitati poziciju na GPS. Do staze je bilo stotinjak metara, a do prvih kuća petstotinjak. Osobama su upućene kuda i kako se trebaju kretati ali su one to odbile jer se boje "visoke trave". Kako nije bilo ugroze, spašavatelji nisu upućeni na Susak već su osobe dobile savjet kako prenoćiti na otvorenom. Tijekom noći i jutra više je puta provjereno stanje izgubljenih. Dolaskom jutra izgubljene osobe su se zahvalile na brizi te samostalno došle do naselja.

Dan nakon, odnosno bolje rečeno istog dana, ako gledamo kada se prethodne intervencija završila, strana državljanka srednjih godina izgubila se na području Obzove na Krku. Sama je planinarila po brdima iznad Baške. Zatražila je pomoć putem Centra 112 kako bi joj se pomoglo u orijentaciji. Bojala se da će je uhvatiti noć na nepoznatom terenu. Po markacijama je došla do vrha ali se pri spustu zagubila, odnosno krenula se spuštati van staze. Slijedeći savjete spašavatelja osoba se uspjela vratiti na vrh Obzove te potom pronaći stazu kojom se u sumrak spustitila do Baške.

Par dana iza toga, poziv za pomoć u orijentaciji stiže s Raba, točnije iz Lopara. Dvoje stranaca uputili su se na kupanje u uvalu Dubac. Udaljenost od parkirališta do plaže iznosi oko 800 metara, a staza prolazi djelom kroz šumu, a djelom kroz makiju. Očito potpuno dezorijentirani turisti su oko dva sata lutali po šumama na poluotoku Loparu. Pozivom na 112 stupili su u vezu s HGSS-om. Vrlo brzo izgubljene osobe navedene su na pravu stazu te su se u konačnici i domogli uvale za kupanje. Na povratku nisu imali orijentacijskih nevolja.

Sličan scenarij danas se odvijao na Krku na predjelu između Krka i Putna. Potrebno je bilo nekoliko osnovnih savjeta oko određivanja strana svijeta te smjera kretanja te svakako i par riječi ohrabrenja.

Ipak ne može se sve riješiti telefonom. U subotu poslijepodne na području između Baške i Vrbinika organizirana je potraga za stranim državljanom. On je krenuo pješačiti iz Bunculuke prema Veloj luci. Nakon nekog vremena odlučio je krenuti kraticom. Nakon što je tri sata hodao po kamenjaru posve malaksao zatražio je pomoć putem Centra 112. Relativno brzo se došlo do zaključka gdje bi se izgubljeni mogao nalaziti. Orijentacijski najjednostavnije bilo bi vratiti se istim putem nazad, no to obzirom na njegovo stanje nije bilo moguće. Sastavljen je spasilački tim koji se terenski vozilom zaputio prema unesrećenom. Kroz sat i pol vremena od prvog poziva spašavatelji su stigli do unesrećenog. Nakon okrijepe ukrcali su ga u vozilo te ga preveli do njegovog smještaja u Baški. Unesrećeni se srdačno zahvalio spašavateljima a oni su mu poželjeli ugodan nastavak ljetovanja.

  • Galerija slika