Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Potraga za izgubljenim beračima gljiva

05.10.2015.

Tijekom nedjeljnog poslijepodneva stanica Rijeka u potražnoj akciji.

Bilo bi dobro da možemo predvidjeti kada će se nesreća dogoditi. Loše vrijeme smanjuje broj posjetitelja u našim gorama ali loši vremenski uvjeti povećavaju mogućnost za nezgodu.

Kiša i magla odgodila je planirano dežurstvo na parajedriličarskom skupu. Članstvo je bilo zaokupljeno redovitim aktivnostima: sudjelovanjem na Zboru spašavatelja u Dubrovniku, održavanjem vještina na međunarodnom treningu potražnih pasa u Sloveniji te usavršavanjem na naprednom tečaju ITLS.

Jesenja kiša i magla uspavala je prirodu, i tada je zazvonio dežurni telefon. Dvoje ljudi zaputilo se u branje gljiva. Nalaze se negdje na šumskom području iznad Klane, u magli i više sati se ne uspijevaju vratiti do svog vozila koje se nalazi na rubu šume. Nažalost lociranje mobitela uz pomoć aplikacija za pametne telefone nije dalo rezultata. Cijela stanica stavljena je u pripravnost. Sukladno doktrini vođenja potrage oformljen je analitički tim koji mora prikupiti podatke od izgubljenih osoba, podatke pravilno obraditi i potom interpretirati rezultate, te odrediti mjesto i vjerojatnost gdje se nalaze izgubljene osobe. Zahvaljujući bogatom iskustvu i dobrom poznavanju terena to im uskoro polazi za rukom. Slijedom toga na teren je upućen samo manji potražni tim s jednim psom koji ciljano odlazi u zadano područje i u konačnici pronalazi izgubljene osobe. Zahvaljujući dobroj opremi, odjeći i obući osobe su pronađene bez ikakvih tegoba ili posljedica.

Orijentacija u magli je jako teška i ponekad nemoguća, te se ne treba čuditi mjestu gdje su osobe pronađene. Osobe su pronađene na području nekoliko kilometara udaljenim od njihova vozila. Pravac njihova kretanja bio je dijametralno suprotan od potrebnog. I ovoga se puta pokazala dragocjena uloga mobitela, odnosno mogućnost pravovremenog poziva za pomoć.

  • Galerija slika