Prijava za članove

Hrvatska gorska služba spašavanja Rijeka

Akcija riječke stanice HGSS

19.09.2015.

U petak iza 15 sati u centar 112 stigla je dojava o padu parajedrilice na letalištu kod Triblja. Prema prvim informacijama nesreća se dogodila pri slijetanju , postavljena je sumnja na teže ozljede pilota, strane državljanke. Prijavljeno mjesto nesreće bilo je u mjestu Tribalj te je na intervenciju upućen tim hitne medicinske pomoći. Po izlasku na intervenciju tim hitne medicinske pomoći vrlo brzo dolazi do saznanja da je dojavljeno krivo mjesto nesreće ta da se unesrećena osoba najvjerojatnije nalazi u blizini uzletišta, a ne sletišta, ali i da postoji mogućnost da se unesrećena osoba nalazi na teško pristupačnom terenu. Obzirom na to u akciju je uključena HGSS.

U roku nekoliko minuta desetak spašavatelja s tri vozila zaputilo se prema mjestu nesreće. Dolaskom na barijeru iznad Triblja spašavatelji nailaze na skupinu parajedriličara koja ih zaustavlja i upućuje na greben. No situacija se u trenutku komplicira jer ova skupina ljudi govori o muškom pilotu, a spašavatelji imaju saznanja o ženskom. Tim hitne medicinske pomoći nitko ne spominje, o njima nemaju saznanja. Također spominju da je pilot ostao visjeti na stablima te da nije ozlijeđen. Navodno pilotu ne treba pomoć a od HGSS mole da spuste krilo. Misterij je ubrzo riješen ; na udaljenosti od petstotinjak metara , istovremeno su se desile dvije nezgode, dva pada parajedrilica, a oba pilota članovi su istog kluba.

Spašavanje je vrlo kompleksna djelatnost. Osim planiranja i predviđanja tijeka događaja od spašavatelja se zahtijeva i velika sposobnost prilagodbe na zatečenu situaciju na terenu.

U konačnici tim zavoda za hitnu medicinu pronašao je unesrećenu parajedriličarku na stratu, odnosno uzletištu. Obzirom da je mjesto njenog pada ipak bilo dostupno za njihovo vozilo uspjeli su je samostalno zbrinuti. Spašavanje drugog pilota, točnije njegove opreme odradio je HGSS.

  • Galerija slika
  • Kontakti
GSS Rijeka - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

GSS RijekaHrvatska gorska služba spašavanja (HGSS)

Posaljite upit